Moldova, țara fără de părinți


Era 2008. Fotografa germană, Andrea Diefenbach, a rămas șocată de ceea ce a văzut în clasa 1-a, școala din Cârpești, Republica Moldova. La întrebarea „Ai cui părinți sunt plecați în Italia?”, două treimi dintre elevi au ridicat mâinile. Pasionată de arta fotografiatului, Andrea Diefenbach, de 36 de ani, a venit în Moldova special pentru a se informa și a vedea personal, ce fac copiii părăsiți de părinți sau cei lăsați în grija buneilor ori rudelor. Moldova e o țară mică și săracă, iar circa 1/4 dintre moldoveni sunt plecați în Italia sau în alte țări europene. „Dânșii pur și simplu nu au alte ieșiri din situație” spune Andrea. Majoritatea moldovenilor lucrează în sfera construcțiilor, menaj și sfera sănătății.

A emigra în Italia nu-i atât de ușor, adesea moldovenii făcând-o ilegal, clandestin, achitând mii de dolari pentru a ajunge la destinație. Majoritatea moldovenilor plecați în Italia își lasă copiii în Moldova, însă le trimit bani și mâncare în fiecare lună, încercând să le substituie absența. Acești copii pur și simplu au fost lipsiți de copilărie și nu mai știu ce înseamnă de fapt o familie, o viață normală.

Andrea Diefenbach a întâlnit 3 surori, lăsate în voia soartei, care erau pur și simplu nevoite să se întrețină singure. Cea mai mare dintre surori avea 12 ani, însă deja a reușit să devină și gospodină și mamă pentru celelalte surori mai mici.

Timp de 2 ani și ceva de lucru asupra proiectului „Țara fără părinți”, Andrea spune că nu a observat nicio îmbunătățire a situației. Cele mai lucide minți părăsesc Moldova, fiind forțați practic să lucreze la negru după hotare. „Țara dispare – spune Andrea – și cel mai strașnic este că dispar familiile”.


Olga – 13 ani, Sabrina – 11 ani, Carolina – 8 ani, locuiesc singure, părinții plecați în Italia în 2007


Micuța Cătălina, lăsată în grija bunicii


Carolina de 8 ani vorbește la telefon cu mama plecată în Italia în 2007


Marina de 16 ani, o îngrijește pe surioara sa de 9 ani – Gabi. Mama plecată în Italia, tata în Rusia


Clasa 1-a, școala din Cârpești


Sala sportivă a aceleiași școli


Slavic, 15 ani, lăsat în grija bunicii, mama plecată în Italia din 2004


Mama celor trei fete, Olga, Sabrina și Carolina, are grijă de un bătrân italian


Svetlana vorbește prin Skype cu soțul și feciorul

Sursa: 
blog.basarabia91.net

Lasă un comentariu